Wanilia jest jedną z najbardziej wyrazistych, aromatycznych i niepowtarzalnych przypraw na świecie. Charakteryzuje się spektakularnie głębokim zapachem i smakiem. Pochodzenie wanilii ma swój początek w wilgotnych lasach tropikalnych w sercu Ameryki Środkowej i Południowej. Jednakże obecnie (oprócz występowania w wielu innych miejscach na świecie, gdzie jest uprawiana) za głównego producenta tej niezwykle pożądanej przyprawy uznaje się Madagaskar. To właśnie tam rośnie nadzwyczaj ceniona wanilia burbońska. Oprócz niebagatelnych walorów smakowych ma liczne, znane od wieków, właściwości zdrowotne. Doskonale niweluje stres i świetnie sprawdza się w stanach nerwowego napięcia. Ponadto jest znana również z działania hamującego apetyt, w tym głównie na słodycze. Ma też zbawienny wpływ na układ trawienny, gdyż w pewnym stopniu przyspiesza metabolizm. Ciekawostką jest dodatkowo fakt, że od wieków jest uznawana za afrodyzjak. Zawarte w niej fitoferomony podnoszą libido.

Pasta waniliowa – zastosowanie

Pasta waniliowa składa się z wysokiej jakości ziarenek waniliowych oraz ekstraktu. Ma szerokie zastosowanie w kuchni. Jest to idealny dodatek do słodkich deserów takich jak: lody, naleśniki, bita śmietana i wszelkiego rodzaju wypieki. Świetnie wzbogaci smak także niemalże wszystkich kremów, słodkich sosów i musów. Słodkości nabiorą niepowtarzalnego i wytwornego smaku, a aromat wanilii pozostanie jeszcze na długo w pamięci kosztujących wyborne wypieki. Pasta waniliowa w niewielkich ilościach nada również charakteru słonym sosom i mięsom (np. cielęcinie). Konsystencja pasty sprawia, że użytkowanie jej jest niezwykle wygodne – idealnie się rozprowadza. Dużym atutem jest też okres przydatności do spożycia, który wynosi aż do 12 miesięcy. Należy również podkreślić, iż produkt ten jest nadzwyczaj wydajny poprzez swoją skoncentrowaną formułę i wysokiej jakości skład.

Skład pasty

  • cukier inwertowany
  • ekstrakt wanilii bourbon (15%)
  • woda
  • laska wanilii (2%)
  • zagęszczacz: guma tragakantowa

Dostępność

Stany magazynowe pasty waniliowej pozwalają na zakup dużych, a nawet hurtowych ilości. Wysyłka jest ekspresowa – w dni robocze następuje w ciągu 24 godzin od chwili zakupu.

Alergeny

Pasta waniliowa może zawierać śladowe ilości alergenów takich jak: orzechy, orzeszki ziemne bądź nasiona sezamu.

Przechowywanie

Konieczne jest przechowywanie w suchym i chłodnym miejscu. Należy też zwrócić uwagę, aby pasta waniliowa nie była wystawiona na działanie promieni słonecznych.